torstai 17. joulukuuta 2015

Noviisi 2015 ratkennut!

13–17-vuotiaille suunnatun science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu Noviisi 2015:n tulokset ovat ratkenneet.

Viidettä kertaa järjestettyyn kilpailuun lähetettiin tällä kertaa 25 tekstiä 19 kirjoittajalta. Kaksi kirjoittajaa otti kisaan osaa useammalla kuin yhdellä tekstillä. Lähetettyjen tekstien määrä on vain täpärästi enemmän kuin viime kerralla, jolloin kilpailuun otti osaa 17 kirjoittajaa 22 tekstillä. Näin siitä huolimatta, että kisasta tiedotettiin nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tälläkin kertaa kisa oli enemmän tyttöjen kuin poikien suosiossa, sillä poikia osanottajissa oli vain kaksi kappaletta. Kirjoittajien maantieteellinen jakauma oli jälleen tasainen, ja isompien kaupunkien voi sanoa olleen kisassa jopa aliedustettuina.

Noviisin, esiraati eli Jenni Hirvonen, Taru Hyvönen, Pasi Karppanen ja Nina Lahtinen valitsivat jatkoon seitsemän tekstiä. Näistä kisan tuomaristo, jonka muodostivat Noviisi 2013:ssa sijoittuneet kirjoittajat Olivia Huotari, Venla Siikaniemi ja Janette Heikkinen sekä kirjailijat Marko Hautala ja J.S. Meresmaa valitsivat voittajat.

Tuomaristo päätti nostaa rahapalkinnoille kolme tekstiä, ja neljä muuta finaaliin päässyttä palkittiin kunniamaininnoin. Palkintopotti oli jälleen 300 euroa. Kisan ensimmäinen palkinto oli 150 euroa, toinen 90 euroa ja kolmas 60 euroa.

Koska kisa keräsi tällä kertaa pienemmän sadon, näkyi se siinä, että myös palkintosijoilla nähtiin vähemmän kirjoittajia.

Kilpailun voittajaksi kohosi Anna Peltomäki novellillaan Taivaanrannan takana. Toiselle ja kolmannelle sijalle nousivat novellit Sieluton ja Isä häkissä, joiden takaa paljastui sama kirjoittaja eli Elina Parkkinen.

Peltomäen voittanut novellia luonnehdittiin harmoniseksi, kielellisesti hiotuksi ja ehjäksi tarinaksi, jossa on mukana aimo annos runollisuutta, surumielisyyttä ja jopa riipaisevuutta. Loppuratkaisultaan monitulkintainen teksti yhdistää arkimaailman ankeuden onnistuneesti haikeisiin unelmiin ja fantasiaan.

Parkkisen toiseksi kirinyt Sieluton edustaa kisassa lapsipuolen asemassa ollutta scifiä. Robotin minuuskriisistä kertova, psykologisesti kiehtova ja omaperäisesti kerrottu, mutta haastava tarina vaatii useamman lukukerran. Teksti luottaa lukijan kykyyn ymmärtää tarina ja keskittyy päähenkilön sisäisen maailman kuvaamiseen.

Kolmanneksi sijoittunut Isä häkissä on kärjen teksteistä selkeästi juonivetoisin. Sujuvasti kerrottu ja kieleltään hallittu yliluonnollinen jännitystarina olisi saattanut hyvin nousta sijoissa korkeammallekin ilman intensiteetin laskemista sen loppumetreillä.

Kunniamaininnoin palkitut tekstit olivat Inka Lehtosen Kuuhullut, Saimi Ruuttusen Suomut ja sydän sekä Elina Parkkisen Lohikäärmeen puoliso ja Vainot.

Jokainen loppukilpailuun päässyt kirjoittaja päätettiin palkita järjestäjäseurojen julkaisemalla Kirjoita kosmos -kirjoittajaoppaalla. Lisäksi kisaan osaa ottaneet kesken arvottiin STk:n julkaiseman Kosmoskynä-lehden ja TSFS:n Spin-lehden tilauksia vuodelle 2015.

Tulokset:

1. sija
Anna Peltomäki: Taivaanrannan takana (150 €)

2. sija
Elina Parkkinen: Sieluton (90 €)

3. sija
Elina Parkkinen: Isä häkissä (60 €)

Kunniamaininta:

Inka Lehtonen: Kuuhullut
Saimi Ruuttunen: Suomut ja sydän
Elina Parkkinen: Lohikäärmeen puoliso
Elina Parkkinen: Vainot

Sijoittuneiden tekstien kärkikolmikko sekä voittajien haastattelu julkaistaan vuoden 2016 aikana Spin-lehdessä.


Luonnehdintoja kisan sadosta

Tällä kertaa Noviisiin osaan ottaneita kirjoittajia jouduttiin neuvomaan teknisissä kysymyksissä vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tallennusformaatit ja muut tekniset seikat näyttävät olevan nuorilla kirjoittajilla koko ajan paremmin hallussaan.

Kuten edellisellä kerralla, alatunnisteiden ja sivunumeroiden mukanaoloa ei nytkään edellytetty. Kirjoittajien kannattaa joka tapauksessa harjoitella tekstinkäsittelyohjelmien niksit parhaansa mukaan, koska siitä on epäilemättä hyötyä myöhemmissä kirjoituskilpailukoitoksissa.

Myös postiosoitteensa muisti ilmoittaa isompi prosentti kirjoittajia kuin koskaan aikaisemmin Noviisin historiassa. Itse asiassa sen jätti ilmoittamatta vain pari kirjoittajaa, siinä missä Noviisin ensimmäisinä vuosina tilanne oli melkeinpä päinvastainen. Kokonaan nimeämättömiä kisatekstejä oli mukana muutamia.

Noviisin tämänvuotista satoa leimasi suuressa määrin tekstien pieni määrä. Koska kilpailu keräsi odotettua vähälukuisemman sadon, myös helmiä oli joukossa vähemmän. Toisaalta esiraatiprosessin aikana kiinnitettiin huomiota siihen, että todella huonot tekstit puuttuivat niin ikään joukosta. Monella kirjoittajalla oli kielioppi, tekstin kuljetus ja muutamia muitakin perusasioita yllättävänkin hyvin hallussa.

Valitettavankin iso osa teksteistä kuitenkin kompasteli novellinkirjoittamisen perusasioihin, mikä vei niiltä mahdollisuuden jatkoonpääsyyn. Moni kisaan tekstinsä lähettänyt kirjoittaja hyötyisikin esiraadin mukaan suuresti, mikäli näillä olisi mahdollisuus saada palautetta ja parantaa heikkoja osa-alueitaan.

Kärki oli siis nytkin kapea, mutta jakoi kiitettävällä tavalla mielipiteitä esiraadin ja tuomariston kesken. Suurin osa teksteistä oli nytkin fantasiaa, ja scifiä edusti vain muutama tarina. Osa fantasiasta oli luettavissa urbaaniksi maagiseksi realismiksi tai tavoitteli kauhusävyjä. Erilaisia myyttisiä kosmoksen syntytarinoita oli tällä kertaa useampia.

Kirjoittajien käyttämät fantasia-aiheet olivat suurimmalta osalta melko tavanomaisia, mutta usein niihin oli saatu mukaan jokin uusi näkökulma tai lähestymistapa. Tuomaristoa viehättivät etenkin tarinat, joissa fantasia-aines oli saatu kytkettyä luontevasti reaalimaailmaan.

Kuten monella aikaisemmalla kerralla, oli kuolema ja sen rajan ylittäminen suuntaan tai toiseen jälleen mukana. Siinä missä viime kerralla mukana oli tarinoita lähisukulaisen kuolemasta nyt teemaksi näyttivät nousevan niin tuomariston kuin esiraadin mielestä erilaisten isäsuhteiden käsittely.

Esiraadissa laitettiin niin ikään merkille, että tällä kertaa vanhemman sukupolven edustajat näyttäytyivät teksteissä monesti negatiivisessa valossa, tai esiintyivät vastavoimana jota vastaan päähenkilö tai päähenkilöt joutuivat taistelemaan.

Päähenkilöt olivat jälleen monissa teksteissä kirjoittajansa ikäisiä, ja nuorten maailma sekä heille tärkeät asiat kuten orastava romantiikka välittyivät teksteistä. Suoraan esimerkiksi kirjoitustilanteesta liikkeelle lähteviä tekstejä ei tällä kertaa esiraati kuitenkaan havainnut. Huumoria oli mukana jonkin verran, mutta yleissävyltään tekstit olivat nytkin varsin surumielisiä ja synkkiä.

Tuomariston mukaan kaikissa jatkoon päässeissä teksteissä oli jotain uutta ja omaa sekä erittäin hyvää kielen käyttöä. Sanasto oli novelleissa monipuolista eikä anglismeja juuri silmiin sattunut. Aistimaailman kuvauksen rajallisuutta teksteissä tosin kritisoitiin, ainakin jos sitä vertasi tekstien muuten hyvään yleiseen tasoon.

Novellimuodon tuntemus oli kisan satoa kokonaisuutena tarkasteltaessa monen tekstin kompastuskivi. Monelle kirjoittajalle kouluaineen tai tarinan sekä novellin välinen ero oli epäselvä. Tämä näkyi kertojaäänen korostumisena, mikä teki monista teksteistä juonisynopsiksien oloisia. Samasta asiasta kieli myös novellimuodolle olennaisen selkeän näkökulmahenkilön puute.

Myös kerrottavan rajaaminen on osa novellinkirjoittamisen taitoa. Esimerkiksi toimintapainotteisuus on vaikea toteuttaa rajatussa merkkimäärässä siten, että lukija pääsisi kunnolla kiinni päähenkilöön ja tapahtumiin. Tarinasta tulee helposti vain kujanjuoksu alusta loppuun, eikä henkilökehitykselle tai loppuyllätykselle jää tilaa.

Novellien alut olivat tuomariston mielestä parhaimmillaan onnistuneita esimerkiksi käynnistäessään novellit suoraan keskeltä tapahtumia. Myös usean tarinan loput olivat tuomariston mielestä hyviä ja yllättäviä. Kärki toki erottui tuomaristonkin mielestä joukosta selvästi. Parhaimmissa teksteissä oli osattu hyödyntää lyhyttä mittaa sekä novellin vaatimaa rakennetta kiitettävällä tavalla.

Kuten aiempina vuosina, myös tällä kertaa palautteen anto on ulkoistettu Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien palautepalvelulle. Sijoittuneiden kirjoittajien on siis mahdollista pyytää tekstistään arvio palautepalvelulta, jonka käyttö on normaalisti mahdollista vain jäsenille.

Noviisi 2015:n järjestivät Turun yliopiston tieteiskulttuuribinetti ry., Turun Science Fiction Seura ry. ja Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. Järjestäjäseurat kiittävät kaikkia kisaan osaa ottaneita ja onnittelevat voittajia. Seuraava Noviisi järjestetään vuonna 2017.